Met rouwen ben je nooit klaar. Over De Stalkster van Mirjam Rotenstreich

Delen

Mijn moeder was een aantal weken gestorven en iemand vroeg mij of ik niet pathologisch rouwde. Reden was dat ik zomaar – nou ja, niet zomaar – in huilen uitbarstte. Ik wist niet waar ik het had. Een paar weken. De waarheid drong nog niet eens tot mij door. Nu, bijna zes jaar later, is die waarheid nog steeds moeilijk en het rouwen nog aan de gang. Ja, ik heb ook wel rouwboeken gelezen. Over de verschillende rouwfases waar je doorheen moet bijvoorbeeld. Maar rouwen doe je niet in fases, daar ben ik nu wel achter, rouwen geeft zich helemaal, alle fases ineens. En alles doe ik om mijn moeder in leven te houden: van onbruikbare fondue-borden sparen, tissues van een vliegmaatschappij koesteren, haar laatste Libelle eren, de plekken waar ze graag kwam intensief bezoeken, en praten, herinneringen ophalen, en denken, teveel denken. En huilen natuurlijk. Nog steeds zomaar. Rouwen: daar ben je nooit klaar mee.
Dat weet ook Mirjam Rotenstreich. Ze verloor haar zoon, haar kind, Tonio. Mirjam Rotenstreich is schrijfster en vrouw van Adri van der Heijden. Het zijn mensen waar ik van hou: zowel van hun werk als van hun warmte. ‘De stalkster’ is het nieuwe boek van Mirjam Rotenstreich. Een boek dat niet over Tonio gaat, dacht ze, tot haar redacteur er haar op wees. Nu het boek enkele weken uit is en al heel wat lezers heeft, zullen er wel meer mensen haar daar op gewezen hebben. ‘De stalkster’ ademt Tonio. De roman gaat over het onmogelijke van afscheid nemen, over het panische in leven willen houden van je dierbaren. Elsemijn, een criminologe verloor haar vriend Binck. Op een heel doordachte en buitengewoon creatieve manier vindt ze een wijze om hem in leven te houden. Een pathologische manier, maar heel herkenbaar.
Ik zal de plot niet verklappen. Daar moet je echt het boek voor lezen. En dat is meer dan de moeite waard. Mirjam Rotenstreich neemt je mee in een verhaal dat je niet meer loslaat.
‘De stalkster’ is voor mij toch wel een memorabel boek, dat ik om verschillende redenen zal koesteren.

‘De stalkster’ van Mirjam Rotenstreich is uitgegeven bij De Geus en kost 19,95 euro.

Wil je mij volgen? Like dan zeker mijn facebook-pagina

knipsel

 

Hallo, ik ben Sigrid.

Hier lees je over de dingen waarvan ik hou: over Griekenland, over Athene in het bijzonder, over gebak en koffie, over wijn en whiskey, over reizen en culturen, over muziek en over boeken.

Mijn blog probeert mijn gedachten te volgen, hoppend van het één naar het ander. Zelden rustig. Zelden heel lang ernstig.
Veel leesplezier.

Contact: sigrid.lapiere@gmail.com

Gerelateerde artikels

Contact

sigrid.lapiere@gmail.com