Pannenkoeken uit het Noorden

Delen

Ik ben nooit eerder in Scandinavië geweest. Nochtans zijn er wel wat redenen te bedenken die een bezoek zeker de moeite waard maken. Een glas wijn drinken met Arnar Vidarsson – ik zeg maar iets, of Meik Wiking interviewen, of Zweedse kaneelbroodjes proeven en bakken bij een lokale specialist, of in het gastenverblijf van Inga en Gisli logeren in IJsland. Toch ben ik er nog nooit geweest. Oorzaak: het weer. Ik ben een zomermens. Het Zuiden is mijn ding. En toch. Scandinavië heeft zulke goede bakkers, koks ook. Misschien laat ik mij toch eens verleiden. Door Het Nordic Kookboek van Inga en Gisli bijvoorbeeld.

Een groot deel van de zomer verblijven Inga en Gisli in Blönduos, in het noorden van IJsland. Daar hebben ze een culinaire werkplaats en een gastenhuis, waar ze elk jaar buitenlandse gasten ontvangen. Ze laten ze kennismaken met lokale ingrediënten en serveren hun specialiteiten. Het enthousiasme van de gasten voor de gerechten ligt aan de basis van Het Nordic Kookboek.

Hun boek is een ode aan de streekproducten, aan Scandinavië ook. De fabuleuze foto’s tonen je de schoonheid van het Noorden. En doet je toch even – en zelfs wat langer – het Zuiden vergeten. Het kookboek is ingedeeld volgens de seizoenen en serveert gerechten typisch voor die getijden. Als broodliefhebber kom ik geweldig aan mijn trekken. Het Nordic Kookboek leert je hoe je die donkere broden maakt. En wat dacht je van Anijsbrood met sinaasappel? Inga en Gisli wijden je ook in in de typische vlees- en visgerechten, salades, gebak en desserts. En natuurlijk bakken ze ook pannenkoeken.

Wie zoals ik – ik schaam me dood – gisteren geen pannenkoeken bakte, kan dit vandaag nog goed maken. En waarom ga je niet ineens voor een volledig gerecht? Inga en Gisli stellen Finse aardappel pannenkoekjes voor die je bereidt met aardappelen, tarwebloem, boter, room, een klein beetje suiker en zout. De pannenkoeken kan je serveren met gerookte zalm, kerstomaatjes, dille, citroen en een dressing. Daarmee maak je je vergetelheid rumschoots goed.

Het Nordic Kookboek is uitgegeven bij Lannoo en kost 24,99 euro.

het-nordic-kookboek

Wil je mij volgen? Like dan zeker mijn facebook-pagina of volg mijn instagram-account

Hallo, ik ben Sigrid.

Hier lees je over de dingen waarvan ik hou: over Griekenland, over Athene in het bijzonder, over gebak en koffie, over wijn en whiskey, over reizen en culturen, over muziek en over boeken.

Mijn blog probeert mijn gedachten te volgen, hoppend van het één naar het ander. Zelden rustig. Zelden heel lang ernstig.
Veel leesplezier.

Contact: sigrid.lapiere@gmail.com

Gerelateerde artikels

Contact

sigrid.lapiere@gmail.com