Bakboeken

Delen

Ja de herfst heeft ook iets positief. Het aantal nieuwe boeken is enorm. Daar heeft de boekenbeurs natuurlijk iets mee te maken, maar ook de komende donkere, kortere dagen. Velen nestelen zich dan al iets gemakkelijker in de zetel met een goed boek of zoeken in een nieuw kookboek naar een recept dat de winter iets draaglijker maakt. Nieuwe bakboeken zijn er uiteraard ook. Deze week kon ik er twee inkijken. Het Laura’s Bakery Bakboek van Laura Kieft en het boek van het televisieprogramma Bake Off Vlaanderen.

Laura Kieft is vooral bekend van haar populaire bakblog. Op sociale media deelt ze haar weetjes, recepten, nieuwe baksels en ervaringen. Ik volg haar al een tijdje en ze verrast mij wel af en toe. Haar grote verdienste ligt in het variëren op klassiekers. En dat levert vaak leuke smaakcombinaties op: haar speculoos truffels bijvoorbeeld, maar ook van de Mon Chou – taart maakt ze haar eigen versie. Haar boek bevalt mij om diverse redenen. Ze begint het boek met oma’s appeltaart en bij een emo-bakker als ik heb je het dan al helemaal gemaakt. Maar er is meer. Ik vond er ook een goed recept van gevulde koeken. Misschien ken je die lekkernijen met amandelspijs wel. Ik at zo’n koek de eerste keer toen ik 20 was. Ik spoorde naar Amsterdam, waar ik A.f.Th. van der Heiden zou ontmoeten. Na het gesprek kocht ik zo’n koek in het station van Amsterdam. Ik vond het gebak hemels – al kan mijn euforie met Van der Heijden te maken hebben, meer dan met de koek. Maar toch. Bakken is ook altijd een beetje verhalen vertellen en dus hangt aan een gevulde koek een warme herinnering. Tenslotte overtuigt Laura mij helemaal met het deel over borrelhapjes – hartig gebak zeg maar. Ik hou sowieso meer van hartig dan van zoet en ik was dan ook verrast dat de crème au beurre als eens mocht plaats maken voor rozemarijn, kaas en citroen. Mooi boek!

9200000079025497

Vanaf vandaag ligt ook het boek van de gelijknamige serie Bake Off Vlaanderen in de boekhandel. Ik beken: ik volg het programma. Meer nog: ik volg ook Heel Holland Bakt. Noem het een vreemde curiositeit. Ik ben steeds benieuwd wat andere thuisbakkers ervan maken. Soms valt het mee, soms valt het dik tegen. Het programma staat of valt natuurlijk met de kwaliteit van de kandidaten. En de deelnemers zijn heel verschillend, daar heeft het productiehuis uiteraard voor gezorgd. Maar ze zijn nu ook niet zo divers. Ik had liever wat meer kandidaten van vreemde origine gezien. Dat ging het programma behalve een kijk op de wereld, een heel ander karakter geven. Het gebak zou ook verschillende gedaantes aannemen. Een gemiste kans, vind ik.
Het boek van Bake Off Vlaanderen is mooi geworden. De foto’s van Karen Van Winkel zijn daar niet vreemd aan. De uitleg wordt duidelijker door de bijhorende foto’s. De recepten laten vermoeden dat er nog mooie afleveringen komen, waar brood, ontbijtkoeken, hartig gebak aan bod komen. Ik ben er blij om. Ik heb het wel een beetje gehad met biscuit. Soms knipper ik eens met de ogen als ik een recept lees. Dat van rozijnenbrood bijvoorbeeld. Volgens mij is dat toch wat meer cake dan brood geworden. Maar soit. Bakken is ook mislukken. Dat vertelt Wim Opbrouck trouwens in zijn inleiding: “Bakken is ook schaamteloos mislukken. (…) Als bakken je iets van het leven kan leren, dan is het wel vallen en opstaan, eindeloos bijschaven (…).”

Bake_Off_VL_Cover_HR_DEF_DEF

Het Laura’s Bakery Bakboek van Laura Kieft is uitgegeven bij Forte Culinair en kost 24,99 euro.

Het boek van Bake Off Vlaanderen is een uitgave van Manteau en Vier en kost 24,99 euro.

Hallo, ik ben Sigrid.

Hier lees je over de dingen waarvan ik hou: over Griekenland, over Athene in het bijzonder, over gebak en koffie, over wijn en whiskey, over reizen en culturen, over muziek en over boeken.

Mijn blog probeert mijn gedachten te volgen, hoppend van het één naar het ander. Zelden rustig. Zelden heel lang ernstig.
Veel leesplezier.

Contact: sigrid.lapiere@gmail.com

Gerelateerde artikels

Contact

sigrid.lapiere@gmail.com