Kaneelbroodjes, oorlog en hoop

Delen

 

foto.PNGHoe kies je een boek? Waardoor laat je je leiden? De kaft, de titel, een recensie, een weetje, de mening van een vriendin? Le furet du Nord is voor mij als een snoepwinkel. Zoveel boeken, zoveel titels. Met mijn vinger ga ik langs al die kaften. Ik lees veel Frans. Het aanbod aan pockets is enorm. Bovendien hou ik op die manier mijn Frans levendig.
Mijn vinger stopt bij Un goût de cannelle et d’espoir van Sarah McCoy. Een boek met kaneel in de titel heeft bij mij sowieso al een ruime voorsprong. Ik koop het boek en lees het. Ruim 500 bladzijden leesplezier.

Duitsland, 1945. De ergste oorlogsterreur is aan Elsie voorbijgegaan. Zij en haar familie worden beschermd door een hooggeplaatste nazi die met haar wil trouwen. Maar als er in de kerstnacht een ontsnapt Joods jongetje op de stoep staat, weet Elsie dat ze alles wat ze liefheeft in gevaar brengt als ze de deur van de bakkerswinkel voor hem opent. Ze neemt de jongen onder haar hoede en verstopt hem in een holte in de muur.
El Paso, Texas, zestig jaar later. Journaliste Reba Adams werkt aan een kerstartikel en interviewt Elsie, de oudere eigenaresse van een bakkerij. Elsie vertelt moeizaam. Reba’s vragen herinneren aan een donker verleden: haar leven in Duitsland tijdens de oorlogsjaren.
Un goût de cannelle et d’espoir smaakt zoet, kaneel is er alomtegenwoordig, maar het boek is ook wrang en hoopt op vergeving.
Als afsluiter krijgt de lezer een aantal recepten van Elsie. Uiteraard ontbreken de kaneelbroodjes niet. En vandaag, vandaag heb ik die broodjes gebakken.

Un goût de cannelle et d’espoir is vertaald uit het Engels The Baker’s Daughter. Er is ook een Nederlandse vertaling: De bakkersdochter.

broodjes

Wil je mij volgen? Like dan zeker mijn facebook-pagina

Hallo, ik ben Sigrid.

Hier lees je over de dingen waarvan ik hou: over Griekenland, over Athene in het bijzonder, over gebak en koffie, over wijn en whiskey, over reizen en culturen, over muziek en over boeken.

Mijn blog probeert mijn gedachten te volgen, hoppend van het één naar het ander. Zelden rustig. Zelden heel lang ernstig.
Veel leesplezier.

Contact: sigrid.lapiere@gmail.com

Gerelateerde artikels

Contact

sigrid.lapiere@gmail.com