De smaak van brood

Delen

Brood heeft al betere tijden gekend. Diëten die brood weren zijn onwaarschijnlijk populair. Anderzijds is er gelukkig ook een grote waardering voor het artisanale. Bakkers van Bloch, De Superette, Léon est dans le pétrin kennen hun gelijke niet. Vakmanschap en passie geven veel smaak. Dat weet Stefan Elias beter dan wie ook.

Brood weren heeft iets decadents. Dat schreef ik al eerder. Brood is niet zomaar brood. De variëteit aan bruin brood, desembrood, roggebrood, meergranenbrood, luxebrood is enorm. Ook heeft iedere streek zijn specialiteit. Denk maar aan West-Vlaams boerenbrood, speltbrood uit Ertvelde, Zottegemse koekelaring *. Landen promoten hun brood. Frankrijk is trots op zijn baguette, Italië op zijn ciabatta, Griekenland op zijn tsoureki, Zweden op zijn knäckebröd, etc. Brood is een trots, een teken van welvaart.

Brood bakken en de liefde voor het bakken kent ook Frank Deldaele (Ter Groene Poorte). In zijn boek De smaak van brood maakt hij een selectie uit dat ruime aanbod van broden en geeft hij nuttige tips over grondstoffen, de deegbewerking en het rijs- en bakproces. Je vindt er onder andere recepten van tijgerbrood, yoghurtbrood, een hazelnootrozijnenbrood.
Deldaele heeft de reputatie een strenge leraar te zijn. En dat merk je ook in zijn boek. Hij legt de lat hoog. Roger van Damme over Frank Deldaele: Ik leerde veel en kreeg geweldig veel respect voor het vakmanschap van Frank. Hij is een gepassioneerd man die dat doorgeeft aan zijn leerlingen.

Als je je grenzen wil verleggen, is De smaak van brood een ideaal werk.
De smaak van brood van Frank Deldaele is uitgegeven bij Lannoo en je vindt het boek in de boekenmarkt van Lannoo voor 17,49 euro

*Meer streekspecialiteiten vind je in het Belgisch Bakboek van Stefan Elias.

9789401424011Wil je mij volgen? Like dan zeker mijn facebook-pagina of volg mijn instagram-account

Hallo, ik ben Sigrid.

Hier lees je over de dingen waarvan ik hou: over Griekenland, over Athene in het bijzonder, over gebak en koffie, over wijn en whiskey, over reizen en culturen, over muziek en over boeken.

Mijn blog probeert mijn gedachten te volgen, hoppend van het één naar het ander. Zelden rustig. Zelden heel lang ernstig.
Veel leesplezier.

Contact: sigrid.lapiere@gmail.com

Gerelateerde artikels

Contact

sigrid.lapiere@gmail.com