Sigrid et Larousse: hoe het begon

Delen

Het begon op een doodgewone avond. Ik had geen zin om na te denken. Zou ik een dekentje haken, het boek Liefde, lust en pasta van Giulia Melucci lezen of toch naar een Vitaya film kijken? Het boek was aanlokkelijk. Liefde en recepten: een heerlijke combine. Toch ging ik voor de film: Julie & Julia. De film vertelt het verhaal van zowel Julie Powell, die in 2002 de uitdaging aanging alle recepten van het beroemde kookboek Mastering the Art of French Cooking in een jaar tijd uit te proberen en hierover een populaire blog bijhield, als van Julia Child, co-auteur van dit kookboek en de totstandkoming van het boek in de jaren 1950. Meryl Streep vertolkt op meesterlijke wijze de rol van Julia. Een hele mooie scène is wanneer Julia van haar geliefde een oud exemplaar van de Larousse gastronomique cadeau krijgt. Het boek is zo mooi uitgegeven dat ik de aandrang voelde om het boek in de televisie te strelen. Het was een bizarre avond.

Later, in mijn bed, liet de film mij niet los. Julie en Julia waren best inspirerende dames en hun verhaal sprak tot mijn verbeelding. Waarom zou ik niet een soortgelijke uitdaging aangaan? Klassieke gerechten klaarmaken is voor mij best een opgave. Ik kan mijzelf nu wel een voortreffelijke bakker vinden, maar koken en die maaltijden dan ook nog opeten… Wow.
Bon, ’s anderendaags vond ik een schitterend kookboek: De grote Larousse voor de thuiskok. Ik las er recepten die ver buiten mijn comfortzone lagen, niet alleen om ze te bereiden. Gelukkig trof ik er ook hoofdstukken met heerlijke groenteschotels, pasta, bijgerechten, aperitiefhapjes, vis en exotische smaken aan. Veel meer mijn ding, dan die zware vleesgerechten waarvoor je een rekenmachine nodig hebt om de calorieën te tellen. Ik had stiekem gehoopt op een katern desserts, maar nee, er staan geen desserts in dit boek.

Ik startte het project op een eenvoudige manier – dacht ik. Gegratineerde bloemkool en broccoli met amandelen. Heel veel kon er niet misgaan. Tot mijn zus belde. Ik beval mijn zoon te melden dat ik zou terugbellen. Mijn nieuwsgierigheid won het natuurlijk van mijn interesse in gare groenten. En jawel, quasi rauwe groenten landden op ons bord. Een volgend gerecht was wortel-pompoensoep met komijn. Ik moest het ook niet te complex maken. En soep lust ik. De relatie met de pompoen verliep stroef. Ik brak er bijna een mes op. Ik vroeg mij af of iedereen die pompoen at, eerst een gevecht voerde met die aanlokkelijke oranje groente. Na veel geknoei was het mij toch gelukt om eerder postmoderne blokjes van het vruchtvlees te snijden. De soep lukte wonderwel en was lekker.
Mijn laatste gerecht voor deze week was Tartiflette de Savoye. Een gerecht waar je al een kilo aankomt door de naam ervan uit te spreken. Ik volgde het recept en prutste niet te veel. Ik gebruikte alle reblochon-kaas op. De schotel kon in de oven en die laatste zorgde voor een schoon bruin korstje. Ik was best fier. Tot mijn zoon een papiertje van de kaas uit zijn bord viste.
Ik ging deze week ook eens vreemd. Het is te zeggen: ik maakte een recept uit een ander boek: granola uit Bakken van Peter Balcaen. De granola viel zonder moeite goed uit en was lekker. Vreemd hoe bakken mijn passie is en hoe ik van koken zo weinig euh bak.

Tot volgende week!

De grote Larousse voor de thuiskok is uitgegeven bij Lannoo en kost 29,99 euro.

Bakken van Peter Balcaen is uitgegeven bij Lannoo en kost 39,99 euro.

9200000005539915

Hallo, ik ben Sigrid.

Hier lees je over de dingen waarvan ik hou: over Griekenland, over Athene in het bijzonder, over gebak en koffie, over wijn en whiskey, over reizen en culturen, over muziek en over boeken.

Mijn blog probeert mijn gedachten te volgen, hoppend van het één naar het ander. Zelden rustig. Zelden heel lang ernstig.
Veel leesplezier.

Contact: sigrid.lapiere@gmail.com

Gerelateerde artikels

Contact

sigrid.lapiere@gmail.com