De koffietruffel

Delen

Ik doe soms domme dingen. In een impuls. Ik flap er zomaar iets uit, ik koop een te duur kleed, ik kus de verkeerde man of ik eet drie pralines na elkaar. Het is niet anders. Maar zijn die impulsieve daden niet de meest eerlijke momenten, vol van emotie en passie? Ja toch? Over de verkeerde mannen die ik ooit gekust heb, zal ik hier niet uitweiden, maar over pralines, over de koffietruffel met name, wil ik het wel hebben.

Ik vond het recept in een boekje van Christophe Declercq. Ik heb wel al eerder de loftrompet geblazen over Declercq. Ik hou van de manier hoe hij uitlegt, eenvoudig en duidelijk. ik hou ook van zijn creativiteit, zijn vakmanschap.
In Snelle desserts – chocolade verleidt hij de lezer met ja, chocolade. In de eerste helft van het boek komen de nagerechten op basis van chocolade aan bod. Denk maar aan chocoladesoufflé, moccachinobavarois (echt!), chocolademoussetaart, etc. Het tweede deel bevat een waaier aan lekkernijen op basis van chocolade: truffels, sneeuwballen, vruchtenblokjes,… En daar vond ik hem: de koffietruffel.

Koffietruffel

Voor de brésilienne

  • 80 g gepelde amandelen
  • 120 g suiker
  • 30 g water

Voor de koffietruffel

  • 150 g slagroom
  • 3 g oploskoffie – ik heb dit vervangen door 2 eetlepels sterk gezette Impérial-koffie uit het gamma van Storme. Het resultaat was verbluffend!
  • 325 g stukjes donkele chocolade
  • 20 g rum
  1. Hak voor de brésilienne de gepelde amandelen in stukjes en bak 10 min. in een voorverwarmde oven van 150°C

  2. Kook de suiker en het water, voeg de verwarmde stukjes amandelen toe en karamelliseer. Giet de massa uit op een bakmatje en laat afkoelen.

  3. Rol het karamel-notenmengsel fijn en zeef zodat het poeder gescheiden wordt van de brésilienne.

  4. Kook voor de koffietruffel de slagroom en voeg de oploskoffie ( of de Stormekoffie) toe.

  5. Giet de koffieslagroom onmiddellijk op de stukjes donkere chocolade en voeg de rum toe.

  6. Plaats in de koelkast en meng nu en dan de ganache door elkaar zodat een gelijkmatige verharding ontstaat. Zodra de massa voldoende hard is, kan verder gewerkt worden.

  7. Neem kleine deeltjes van de massa, maak bolletjes en rol deze onmiddellijk in de brésilienne. Laat verder afkoelen in de koelkast.

  8. En dan proeven! (stuk per stuk)

In Snelle desserts – chocolade verleidt hij de lezer met ja, chocolade. In de eerste helft van het boek komen de nagerechten op basis van chocolade aan bod. Denk maar aan chocoladesoufflé, moccachinobavarois (echt!), chocolademoussetaart, etc. Het tweede deel bevat een waaier aan lekkernijen op basis van chocolade: truffels, sneeuwballen, vruchtenblokjes,… En daar vond ik hem: de koffietruffel.

Snelle desserts – chocolade van Christophe Declercq is uitgegeven bij Lannoo en nu te koop via de boekenmarkt voor slechts 6 euro.

Wil je mij volgen? Like dan zeker mijn facebook-pagina of volg mijn instagram-account

Hallo, ik ben Sigrid.

Hier lees je over de dingen waarvan ik hou: over Griekenland, over Athene in het bijzonder, over gebak en koffie, over wijn en whiskey, over reizen en culturen, over muziek en over boeken.

Mijn blog probeert mijn gedachten te volgen, hoppend van het één naar het ander. Zelden rustig. Zelden heel lang ernstig.
Veel leesplezier.

Contact: sigrid.lapiere@gmail.com

Gerelateerde artikels

Contact

sigrid.lapiere@gmail.com