Brood op de plank

Delen

Wat is het verschil tussen bloem en meel? – vroeg mijn zoon deze morgen. Ik toonde hem het meel dat rechtstreeks van de molenaar kwam en hij vond het wel bijzonder. Hoe tarwe gemalen wordt. En hoe we nog later, na kneden, rijzen, weer kneden, rijzen en bakken een brood op de plank hebben. Brood is er niet zomaar. Daar moet voor gewerkt worden. Dat weet je als je zelf brood bakt. Als je zelf brood bakt, besef je dat een brood – zoals bijvoorbeeld in een supermarkt – bezwaarlijk 1,5 euro kan kosten. Echt brood is arbeid, is kostbaar. Voor brood heb je respect. Brood op de plank hebben kwam er niet zomaar. Het betekent voldoende middelen hebben. Als je brood hebt, heb je eten. En niet iedereen heeft eten.

Brood heeft het deze dagen hard te verduren. Brood eten is in hippe kringen niet meer in. Brood verfoeien is zoveel zeggen als: ik heb teveel. Brood weigeren is een luxe. Brood uitsluiten doet mij zeer. Net zoals ik het bijna decadent vind om melk te weigeren. Het mag dan heel erg old school zijn, maar ik ben fan van brood en melk, van echt brood en echte melk. Van graan en melk van bij de boer. Brood en melk – daar zijn wij mee opgegroeid. En er zijn heel veel mensen die vandaag brood en melk missen, die hunkeren naar een boterham. Laat ons dus wat respect hebben voor die boterham.

brood

Hallo, ik ben Sigrid.

Hier lees je over de dingen waarvan ik hou: over Griekenland, over Athene in het bijzonder, over gebak en koffie, over wijn en whiskey, over reizen en culturen, over muziek en over boeken.

Mijn blog probeert mijn gedachten te volgen, hoppend van het één naar het ander. Zelden rustig. Zelden heel lang ernstig.
Veel leesplezier.

Contact: sigrid.lapiere@gmail.com

Gerelateerde artikels

Contact

sigrid.lapiere@gmail.com