Klaaskoeken à la mama

Delen

Uiteindelijk ging de klemmende deur dan toch open en kwam ik in de keuken terecht. Daar had ik de hele dag op gehoopt, op klaaskoeken. Ze lagen te geuren op een ovenschaal. Ons was echter steeds gezegd dat we enkel mochten proeven als de koeken afgekoeld waren. Maar ik zag hier en daar een paard zonder been. Mijn zus en broer hadden dus voorgeproefd. Ik sneed de kop van het paard. Het deeg was nog een beetje week. Ik kon het stuk amper vasthouden, maar propte het toch in mijn mond. Bij geen enkele bakker kon je dergelijke lekkere klaaskoeken kopen; mijn moeder was de beste klaaskoekenbakker van de wereld. Ook later, toen mijn zoon de smaak ontdekt had, zag ik diezelfde glunder bij hem. Klaaskoeken met boter… hoe lekker kon Sinterklaas zijn. En toch, ik heb vaak het recept voor de klaaskoeken van mijn moeder gekregen, maar nooit zijn mijn klaaskoeken zo lekker als toen ze die zelf bakte.
Het recept voor klaaskoeken is bij ons zowaar cultureel erfgoed, maar ik wil het graag delen.

Wat heb je nodig?

  • 75 g verse gist
  • 400 ml melk
  • 1 kg bloem
  • 2 eieren + 1 extra om te bestrijken
  • 100 g suiker
  • kaneel
  • snuifje zout

Bereiding

Los de gist op in een beetje lauwe melk. Stort de bloem in een kom en maak een kuiltje. Giet de opgeloste gist erin. Voeg de boter, lauwe melk, eieren, zout en suiker toe. Voeg kaneel toe (naar smaak). Kneed het deeg tot het elastisch wordt. Neem er de tijd voor. Een goed gekneed deeg is de basis voor het succes.
Laat het deeg een uur rijzen op een warme plaats en bedek met een doek. Kneed het dan opnieuw en rol het deeg open. Druk de figuurtjes uit het deeg en laat weer een uur rijzen.
Bestrijk de koeken met losgeklopt eigeel.
Bak de koeken een kwartier (afhankelijk van je oven) in een voorverwarmde oven van 220°C. Laat afkoelen op een rooster.

Smakelijk!

 

klaaskoek

Investeer in degelijke bakvormen. Bij Kookboetiek heb je een rum assortiment aan bakgerief.knipsel

Wil je mij volgen? Like dan zeker mijn facebook-pagina of volg mijn instagram-account

 

Ik schreef deze tekst eerder voor Uit de keuken van mijn kindertijd, Davidsfonds (i.s.m. Gezinsbond).

Hallo, ik ben Sigrid.

Hier lees je over de dingen waarvan ik hou: over Griekenland, over Athene in het bijzonder, over gebak en koffie, over wijn en whiskey, over reizen en culturen, over muziek en over boeken.

Mijn blog probeert mijn gedachten te volgen, hoppend van het één naar het ander. Zelden rustig. Zelden heel lang ernstig.
Veel leesplezier.

Contact: sigrid.lapiere@gmail.com

Gerelateerde artikels

Contact

sigrid.lapiere@gmail.com