Hoe gelukkig word je van bakken?

Delen

Over Hygge van Meik Wiking

De Denen hebben er de mond van vol: van hygge. Denen zijn gelukkig; volgens diverse studies scoren ze veruit het best op de gelukscurve. Hygge en geluk: het heeft veel met elkaar te maken , zegt Meik Wiking, auteur van Hygge. De Deense kunst van het leven en CEO van The Happiness Research Institute van Kopenhagen. Maar wat is hygge?
Hygge vertalen is nog moeilijker dan het uit te spreken. Je zou gemakshalve gezelligheid kunnen zeggen, maar dat is het toch niet helemaal. Hygge is veel meer een ervaring, een cultuur, een manier van leven. Wiking: Hygge draait veel meer om een bepaalde sfeer en ervaring dan om spullen. Het draait om het samenzijn met de mensen van wie we houden. Een gevoel van thuis .Het gevoel dat we veilig zijn en ons kunnen ontspannen, afgeschermd van de buitenwereld. Waar we een gesprek kunnen hebben over de kleine of grote dingen des levens – of in comfortabele stilte bij elkaar zitten – of gewoon in ons eentje genieten van een kop thee.

Mijn zoon en ik zijn nogal into hygge. De kerstvakantie hebben we voornamelijk onder een dekentje doorgebracht, met boeken, muziek, vers gebakken brood, scrabble, af en toe een film, veel kaarsen, en afgesloten van de buitenwereld. We zijn er goed in, in hygge. Als ik mijn zoon probeer uit te leggen wat het knuffelhormoon is, vindt hij dat iets voor ‘gedrogeerde hippies’, dat vindt hij een brug te ver, maar hygge is zijn ding. Knuffelen ook. (En hormonen, tja als tiener weet je daar natuurlijk alles over. ) Worden wij gelukkig van al dat ge-hygge? Ik geloof het wel. Hygge is niet alleen de open haard aansteken. Hygge is tijd maken voor hetgeen en degene die er toe doet en toegeven aan de traagheid. Hygge heeft duurzaamheid in zich. Volstaat een kaars dan om zo gelukkig te worden zoals die Denen? Natuurlijk niet. Wiking wijst op het bijzondere belang van een uitgebouwde verzorgingsstaat, een leefbare combinatie werk en gezin, voldoende inkomen om een leven te leiden. En daar scoren de Denen heel goed . Voeg daar de hygge bij en het plaatje is compleet. Hygge kan je inplannen, maar dat maakt geluk niet maakbaar. Heel wat factoren voor een gelukkig leven (waar je geboren bent bijvoorbeeld, om maar iets te noemen) heb je niet zelf in de hand.

Dat hygge zo populair is in Denemarken is niet toevallig. Korte dagen, lange winters vragen om gezelligheid binnenshuis. Denen zijn zowat veroordeeld tot hun hygge-tempel – hun thuis. En thuis is waar er gebakken wordt (heel erg hygge), gespeeld met de kinderen, thee gedronken, een boek gelezen onder een dekentje, waar kaarsen aangestoken worden, waar gesprekken gevoerd worden met vrienden. Hygge is niet iets voor grote groepen, maar voor een intieme kring. Hygge sluit wat de buitenwereld af. Hygge is heel erg offline, hygge vertrekt vanuit gelijkheid, kameraadschap, hygge doet niet aan groot geld, maar apprecieert juist de bescheidenheid. Dat hygge nu een hype wordt, en dat hygge heel erg commerce, is helemaal niet hygge. Maar hypes passeren, hygge doorstaat die storm wel. Het boek van Meik Wiking is een bestseller in heel wat landen. Dat is niet vreemd. Hygge is hip en vooral: mensen zijn voortdurend op zoek naar geluk. Het boek is erg hygge: het is mooi uitgegeven met een kaft die je wil strelen (echt!), met mooie foto’s, met zinvolle schema’s. Wiking deelt zijn werk zo op dat je ermee aan de slag kan: hij geeft tips voor meer hygge, voor hygge in de zomer, voor hygge met een beperkt budget. Heel interessant vind ik het hygge-manifest: een reminder die je aan je koelkast kunt hangen.
Hygge wordt zo geapprecieerd omdat er ook veel momenten niet hygge zijn, momenten die vol zijn van stress, druk, teveel werk, saaiheid, onveiligheid, etcetera. Hygge heeft maar betekenis juist omdat er ook niet-hygge is. Je kan niet altijd onder een deken op de bank zitten, maar zo af en toe je terugtrekken in een knusse en veilige zetel, ver weg van de buitenwereld: dit leidt beslist naar meer geluk.

Hygge. De Deense kunst van het leven van Meik Wiking is een uitgave van Levboeken en kost 19,99 euro.

knipsel

Wil je mij volgen? Like dan zeker mijn facebook-pagina of volg mijn instagram-account

 

Hallo, ik ben Sigrid.

Hier lees je over de dingen waarvan ik hou: over Griekenland, over Athene in het bijzonder, over gebak en koffie, over wijn en whiskey, over reizen en culturen, over muziek en over boeken.

Mijn blog probeert mijn gedachten te volgen, hoppend van het één naar het ander. Zelden rustig. Zelden heel lang ernstig.
Veel leesplezier.

Contact: sigrid.lapiere@gmail.com

Gerelateerde artikels

Contact

sigrid.lapiere@gmail.com