Toveren met smaken en geuren – De Confituurbijbel van Madam Confituur

Delen

20160504_103407Het is andere lucht, echt waar. Andere lucht die je al gewaar wordt als je de grens in Rekkem oversteekt, andere lucht die je tegemoet komt bij de obligate koffie en croissant in gare Lille-Europe, wachtend op de TGV. Frankrijk: dat is andere lucht. Betere lucht ook. Frankrijk laat mij een stuk vrijer ademen; Frankrijk maakt mij wat stressvrijer. Het is een gek idee, een folietje dat speelt in mijn hoofd, maar het is een folietje waarin ik geloof.
Het TGV-station van Valence voelt vertrouwd. Vandaar een huurauto oppikken en vervolgens de bochtige weg naar Aubenas. Als we het eerste kraampje met vers frut voorbij rijden, dan weten we dat we er zijn. Het zuiden van de Ardèche is onze thuis. Abrikozen, meloenen, perziken, de geur van lavendel, oneindig veel olijfbomen en een glas rosé: dat is mijn ding.
Op de lokale marktjes verkoopt men confituren, fruitsappen, tapenades – allerlei lekkers uit eigen hof, zeg maar. Ik ben gek op confituur. Meer nog: ik ben een confituur-snob. Mijn ver- en bewondering voor soorten confituren, originele, exotische combinaties is erg groot. Veelal eet ik zelf confituur van ‘t Vlierbos. Ofwel maak ik ze zelf. En zelf confituur maken: dat is een beetje toveren met smaken en geuren. Dat dacht ook Madam Confituur in haar nieuwe boek De Confituurbijbel. Een werk vol ideeën en inspiratie over confituur, gelei, marmelade en chutney. Madam Confituur legt je heel eenvoudig uit hoe je tewerk moet gaan; ze geeft tips, weetjes en zorgt voor  begeleiding: een betrouwbare keukenhulp.
Het boek puilt echt uit van de ideeën en door de mooie foto’s en de ontwapenende schrijfstijl krijg je direct goesting om aan de slag te gaan. De selectie is naast klassiek ook origineel, vindingrijk en laat je onbewandelde paden betreden. Ik denk maar aan rozengelei, watermeloenconfituur, campari-orange-gelei, courgetteconfituur, etc. Een hoofdstuk is ook suikervrij en biedt veel alternatieven. Wat denk je bijvoorbeeld van sinaasappelgelei met rozemarijn en agavesiroop?
Met mijn absolute kaneelpassie komt De Confituurbijbel mij zeker tegemoet. Diverse recepten worden met kaneel bereid. Braambessenconfituur met kaneel en honing staat beslist op mijn to-do-lijstje.
De Confituurbijbel is ook een heel praktische gids. Het voorziet de recepten van een moeilijkheidsgraad, vermeldt de bereidingstijd en de ideale maanden waarin dat bepaald recept klaargemaakt kan worden.

Als je nog geen pakje voor Moederdag hebt, of als je jezelf eens wil verwennen, dan is De Confituurbijbel van Madam Confituur echt een aanrader.
De Confituurbijbel van Madam Confituur is uitgegeven bij Manteau en kost 24,99 euro.
Meer info: www.wpg.be

Wil je mij volgen? Like dan zeker mijn Facebook-pagina: https://bit.ly/1qCGdrO

 

 

 

 

Hallo, ik ben Sigrid.

Hier lees je over de dingen waarvan ik hou: over Griekenland, over Athene in het bijzonder, over gebak en koffie, over wijn en whiskey, over reizen en culturen, over muziek en over boeken.

Mijn blog probeert mijn gedachten te volgen, hoppend van het één naar het ander. Zelden rustig. Zelden heel lang ernstig.
Veel leesplezier.

Contact: sigrid.lapiere@gmail.com

Gerelateerde artikels

Contact

sigrid.lapiere@gmail.com