Marsepein

Delen

Sinterklaas is altijd een beetje marsepein. Stilaan zie je bij de patissiers die kleurrijke, mooi gevormde figuurtjes in de etalages verschijnen. Behalve appels en de klassieke wortels fleuren allerhande creaties hun winkel. Marsepein heeft iets hemels.

Afgelopen zomer botsten we bij toeval op een marsepeinmuseum in Keszthely in Hongarije. De ontwerpen waren magistraal.
Jeno en Agnes Simonfal zijn marsepein-experten. Marsepein zit in hun DNA. Na twintig jaar in de patisserie gewerkt te hebben, beslissen ze in 1996 hun museum te openen en hun expertise te etaleren. Hun oom Karoly Szabo, afkomstig uit Hongarije, was één van de meest vermaarde patissiers en hun leermeerster. Hij had carrière gemaakt in Libanon en had zelf een marsepeinmuseum geopend toen hij naar Europa terugkeerde. Hij leerde zijn nichtje de stiel. Het resultaat zien we in Keszthely. Ik ben onder de indruk. Gebouwen, figuren, boeken, kastelen: alles staat er in marsepein.
Enkele dagen later treffen we nog een ander marsepeinmuseum bij een koffiebar in Szentendre. We bezoeken daar de ateliers waar er hard en precies gewerkt wordt aan de marsepein-creaties.
Marsepein boeit mij, niet alleen omdat het zo lekker is. Herinner je nog Rino en de patissier van Boulevard de Clichy in Parijs? Ook daar zag ik de mooiste ontwerpen van dat goedje.

Marsepein maken is niet eens zo moeilijk. Het belangrijkste zijn de amandelen, liefst van een uitstekende kwaliteit.

Wat heb je nodig?
80g amandelpoeder
120g bloemsuiker
20g water

Hoe ga je te werk?
Meng alle ingrediënten in een kom en kneed met de handen. Verpak de marsepein in plasticfolie en zet in de koelkast.
Water wordt al eens vervangen door eiwit. Ikzelf vind marsepein beter – minder vettig – met water.

Je kan uiteraard variëren met kleur door kleurstof (speciaal voor gebak) toe te voegen. Je kan ook kleine bolletjes vormen en ze doorheen cacaopoeder rollen. Mogelijkheden in overvloed. Ben je heel creatief? Waag je dan eens aan het maken van een roosje .

Succes!

20160808_121814
Creatie uit het marsepeinmuseum in Keszthely

 

20160810_164733
Atelier bij het marsepeinmuseum in Szentendre
20160810_164313
Creatie uit het marsepeinmuseum in Szentendre
20160206_152237
Etalage van de patissier langs de Boulevard de Clichy in Parijs

Wil je mij volgen? Like dan zeker mijn facebook-pagina

Hallo, ik ben Sigrid.

Hier lees je over de dingen waarvan ik hou: over Griekenland, over Athene in het bijzonder, over gebak en koffie, over wijn en whiskey, over reizen en culturen, over muziek en over boeken.

Mijn blog probeert mijn gedachten te volgen, hoppend van het één naar het ander. Zelden rustig. Zelden heel lang ernstig.
Veel leesplezier.

Contact: sigrid.lapiere@gmail.com

Gerelateerde artikels

Contact

sigrid.lapiere@gmail.com